Rummikub

De gesloten afdeling is een begrip in de ouderenzorg. Maar sinds enkele jaren is er een tegenbeweging gaande. Risico’s buiten de afdeling blijken niet altijd zo groot als gedacht en een deel van de risico’s is te ondervangen met techniek. Maar bovenal: het afnemen van vrijheid past niet bij het leveren van de beste zorg. Bewoner Theo en zorgmedewerker Esther vertellen waarom!

“Wist je dat ik vroeger chef was van de meubelmakerij? Toen heb ik nogal wat meegemaakt!” In geuren en kleuren vertelt Theo over een werknemer die niet wilde werken en zich in het magazijn verstopte. Maar ook over zijn hobby’s als duivenmelker en vogelkweker. Theo staat nog volop in het leven. Hij leest nog graag en van alle vogeltjes in de binnentuin kent hij de soortnaam. Esther vertelt: “wist je dat Theo zijn vriendin heeft ontmoet via internetdaten? Elke avond belt hij haar en ze woont hier letterlijk om de hoek. Ze komt vaak op bezoek en dan spelen ze soms een potje Rummikub. Het is ontzettend jammer dat hij haar niet zo gemakkelijk kan bezoeken.” Theo heeft cognitieve beperkingen, lijkend op dementie. Hierdoor is hij op het Kompas terecht gekomen, een gesloten afdeling.

Maar Esther vertelt dat samen met het team is besloten om Theo voortaan meer vrijheid te geven: “Ik heb verschillende keren met Theo geoefend en hij weet de weg goed te vinden in het pand. Hij kent best veel mensen van de zorgappartementen en heeft daar ook oude vrienden wonen, zoals de postbode. Het is daarnaast ook belangrijk voor anderen om in contact te komen met zo iemand als Theo. Er bestaan veel vooroordelen over dementie en dat zorgt ervoor dat mensen met dementie vaak niet meer meetellen. Het beeld wat veel mensen hebben over dementie is dat van een hele zware dementie. Dit terwijl er juist veel gradatie is. En Theo geniet juist enorm van de sociale contacten.’ Gelukkig voor Theo treft hij een mooi team dat streeft naar meer vrijheid voor de bewoners.

Meer interessante verhalen

Online jongerenwerk bij Surplus: vanzelfsprekend!

“Als jongerenwerker ben je hét aanspreekpunt in de wijk. We werken al jaren vindplaatsgericht: wij zijn daar waar onze doelgroep is. Daarom niet meer dan…

Lees en kijk verder

Technologie kan plezier in je werk opleveren

Voor Raymond van den Oever en Emmelie van Oort kan de vraag van de bewoners in de Zeven Schakels niet gek genoeg. Onlangs organiseerden ze…

Lees en kijk verder

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen