Het verhaal van Ilse: "De connectie met de mensen is zo bijzonder"

Sociale Benadering Dementie (SBD), een steeds bekender begrip binnen Surplus, waar ook steeds meer vrijwillig medewerkers aan verbonden zijn. Dit keer vertelt Ilse, 22 jaar oud, haar verhaal. Zij is vrijwillig medewerker bij Sociale Benadering Dementie in de gemeente Klundert.

Stage
“Ik ben begonnen als stagiaire bij 3 locaties van Surplus” vertelt Ilse. “Als ergotherapeute in opleiding heb ik hier veel kunnen leren!” In mijn stage werkte ik veel samen met collega Bart, die werkzaam is als fysiotherapeut. Bart is één van de medewerkers van het SBD team in Klundert en heeft Ilse na haar stage benaderd voor vrijwilligerswerk.

Wat is dat nu, Sociale Benadering Dementie?
“Bij Sociale Benadering Dementie wordt er verder gekeken dan de ziekte, er wordt gekeken naar de mens erachter en die wordt centraal gesteld. Het doet iets met een mens om alleen de ziekte te zien en niet meer als mens gezien te worden. Bewust écht naar de mens kijken en hierop inspelen is dan ook zo fijn om te doen.”

Het begin
“Toen Bart mij benaderde of ik vrijwilliger wilde worden, heb ik eerst het boek gelezen van Anne-Mei The, de grondlegger van Sociale Benadering Dementie. Dit was goed voor de mindset en een echte aanrader. Daarna ben ik samen met Bart gaan kennismaken met deelnemers, eerst samen, en daarna zijn we elkaar gaan afwisselen.”

Wat doe je dan als je op bezoek gaat?
“Ik ben ingezet in de wijk van Klundert, hier bezoek ik momenteel 3 deelnemers. Bart en zijn collega’s van het SBD team kijken ook welke match het beste kan zijn. Je hebt tijd nodig om elkaar beter te leren kennen. Ik probeer zoveel mogelijk naar de behoefte te kijken van de deelnemer, zodat ik vanuit de persoon kan werken. In de praktijk zie ik dat het zelfvertrouwen van deelnemers minder is geworden waardoor zij zich terugtrekken. Ik probeer dit weer op te bouwen door samen op te trekken en activiteiten buitenshuis te ondernemen.

Wat is je mooiste herinnering?
“Eén van de deelnemers die ik bezoek, komt oorspronkelijk uit Willemstad. Dit was vanaf het begin al onderdeel van gesprek. We zijn hier ook samen naar teruggekeerd en hebben haar ouderlijk huis opgezocht. Het gesprek dat hiermee op gang kwam was zo ontzettend mooi, dit had ik nooit met haar kunnen hebben in haar eigen woning in Klundert. We hebben een mooie foto voor haar ouderlijk huis gemaakt en deze staat nu ingelijst in haar woonkamer!
Ook heb ik getuige mogen zijn van een lunch waar ik mede voor gezorgd heb. De partner van één van mijn deelnemers woont in het verzorgingshuis in Klundert en ze zouden zo graag eens samen lunchen. Dit hebben we geregeld, in het huis van de wijk, waar ze samen gebracht zijn. Het is zoiets kleins waar je misschien niet achter komt als je het goede gesprek niet met iemand aangaat. Het was ontzettend mooi hier getuige van te mogen zijn.”

Denk je dat iedereen dit kan?
Dit denk ik zeker! Met een stukje nieuwsgierigheid, inlevingsvermogen, geduld en motivatie denk ik dat bijna iedereen hier iets in kan betekenen, zeker als er een goede match gemaakt wordt! Ik raad het dan ook zeker aan om vrijwilligerswerk te gaan doen bij de Sociale Benadering Dementie. Je leert op een andere manier kijken en kan dit direct in de praktijk toepassen en ervaren. Hierdoor haal je hier zoveel voldoening uit. Het voelt als een heel bijzondere connectie bij de mensen die ik bezoek, en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Sociale Benadering bij Surplus
In samenwerking met hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie, Anne-Mei The, en Tao of Care is Surplus bezig met de Sociale Benadering Dementie. Dit is een andere manier om met dementie om te gaan; door de mens te zien en niet alleen de dementie. Surplus is gestart in de wijk Hoge Vucht in Breda en de kern Klundert, in gemeente Moerdijk en in Fijnaart. Op basis van de leereffecten verbreden we naar steeds meer nieuwe wijken en kernen. Wil je meer weten? Je leest er hier meer over
.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen