Ouderen langer zelfstandig met nieuwe werkwijze oogdruppelen

Geplaatst op 14 maart 2023


Jezelf aankleden, je tanden poetsen, eventueel lenzen in doen of medicijnen innemen. Allemaal handelingen die we vanzelfsprekend en fijn vinden om zelf te doen. Bij ouderen zijn we soms geneigd hier anders naar te kijken. Met alle goede bedoelingen staan wij als zorgprofessionals direct klaar om deze mensen te helpen als het even niet zo gemakkelijk gaat. Toch is het voor ouderen ook prettig als zij zo lang mogelijk deze dingen zelf kunnen blijven doen. Zo houden ze de regie over hun dag, zonder afhankelijk te zijn van zorgverleners. Met alle zorgorganisaties samen hebben we gekeken naar het proces van oogdruppelen.

Oogdruppelen doen mensen in principe voortaan zelf
Vanaf 1 april gaan we oogdruppelen met alle zorgverleners in Brabant anders doen. Ziekenhuizen, huisartsen, apothekers, wijkverpleging: alle organisaties in de keten doen mee. Waar nu de wijkverpleging vaak komt oogdruppelen, gaan mensen dit voortaan, heel eenvoudig, zelf doen. Bijvoorbeeld met nieuwe hulpmiddelen die heel eenvoudig zijn in gebruik, zoals een oogdruppelbril. Krijgt iemand oogdruppels voorgeschreven van de arts? Dan krijgt deze persoon bij de apotheek heel duidelijke instructies mee voor het gebruik. Net zoals ze gewend zijn bij andere medicijnen.

Autonomie voor de cliënt, tijdwinst voor de wijkverpleging
Door anders naar zorg te kijken en in te zetten op zelfredzaamheid snijdt het mes aan twee kanten. In de stap die we nu zetten met oogdruppelen is dat fijn voor de cliënt, want deze hoeft niet meer te wachten tot een zorgverlener langskomt. Ook scheelt het de zorgverlener tijd. Tijd die hij/zij kan inzetten om meer specialistische zorg te verlenen. Zo kunnen we in een tijd waarin het aantal mensen dat thuiszorg vraagt groeit, maar het aantal zorgverleners afneemt, er zijn voor de mensen die echt niet zonder zorg kunnen.

Voor Surplus geen grote verandering
Omdat we bij Surplus werken vanuit de visie de gezondheid en zelfstandigheid zoveel mogelijk te behouden en te verbeteren, is de ‘nieuwe’ werkwijze rondom het oogdruppelen voor Surplus niet heel erg nieuw. Wij kijken al langere tijd of cliënten dit zelf of met hulp van een mantelzorger kunnen doen, eventueel met inzet van een druppelbril. Lukt het iemand echt niet om zelf of met hulp van naasten de ogen te druppelen, dan blijft de wijkverpleging natuurlijk helpen.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen