Logeerzorg voor mensen met dementie

Geplaatst op 02 februari 2022


Er komen in de gemeenten Moerdijk en Etten-Leur logeerbedden waar mensen met dementie een of meer nachten naartoe kunnen om de partner of mantelzorger te ontlasten. Ook Breda, Oosterhout, Etten-Leur, Rucphen, Zundert, Halderberge, Roosendaal en Drimmelen doen mee aan deze regionale pilot voor geplande logeerzorg. Zorg voor een naaste met dementie kan zwaar zijn. Mantelzorgers proberen de situatie thuis voor ouderen zo prettig mogelijk te maken. De behoefte aan een adempauze groeit daar mee ook. Geplande logeerzorg is een vorm van respijtzorg en voorkomt of vermindert de overbelasting van de mantelzorger. Surplus werkt mee aan deze logeerzorg.

Maak logeerzorg bespreekbaar
“Er is behoefte aan logeerzorg. Het gaat om tijdelijke ondersteuning waarbij goed voorbereid de zorg wordt overgedragen. Binnen de zorg wordt zoveel mogelijk gekeken naar de wensen van degene die komt overnachten”, licht wethouder Eef Schoneveld van de gemeente Moerdijk toe: “Mijn boodschap is maak het vooral bespreekbaar, dat logeerzorg een optie kan zijn. Ook als het nog niet aan de orde is. Goed voor een ander zorgen kan alleen als je ook goed voor jezelf zorgt.”

Uitbreiding logeermogelijkheden

Met deze pilot wordt het aantal logeerbedden in de regio uitgebreid, specifiek voor mensen met geheugenklachten en dementie. De behoefte aan geplande logeerzorg is zeker aanwezig, maar in de praktijk bleek het lastig om een logeerbed ook daadwerkelijk vooruit te reserveren. Daardoor werd het gesprek over logeerzorg te weinig gevoerd.  Onderzoeken laten zien dat met name mantelzorgers die zorgen voor een naaste met dementie meer overbelasting ervaren. De behoefte aan geplande logeerzorg zal dus waarschijnlijk groter zijn bij die doelgroep. Daarom wordt met de pilot het aanbod van logeermogelijkheden uitgebreid, primair voor mensen met geheugenproblemen of dementie.

De logeerzorg wordt aangeboden bij woonzorgcentrum Fendertshof van Surplus in Fijnaart. Ook kunnen inwoners terecht bij drie andere locaties, namelijk bij Anbarg (Etten-Leur) – Avoord, bij Buurstede (Oosterhout) – Mijzo en bij Aneas (Breda) – Thebe.

Aanvragen logeerzorg

Inwoners die gebruik willen maken van logeerzorg, kunnen terecht bij hun casemanager dementie, de wijkverpleegkundige, de huisarts of de betrokken maatschappelijk werker of Wmo consulent van de gemeente. De looptijd van de pilot bedraagt 1 jaar. Afhankelijk van de uitkomsten van de pilot wordt een besluit genomen over het structureel inrichten van de logeerbeden; al dan niet met aanpassingen.

Meer informatie? Klik hier om de folder ‘TMZ Logeerzorg’ te bekijken.

Bron: Gemeente Moerdijk

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen