Etten-Leurse vrijwilligers volgden training ‘In je Uppie’

Geplaatst op 18 februari 2022


Op 10 februari jl. deden tien enthousiaste vrijwilligers mee aan een training om gespreksleider te worden bij UP! De vrijwilligers kunnen nu gespreksleider zijn voor een groep ouderen. Deze groepen gaan in gesprek over onderwerpen, waar zij normaal niet zo snel over praten, maar die er wel toe doen als je ouder wordt.

Leman Citak, kwartiermaker Eenzaamheid in Etten-Leur, was blij met de aanmeldingen en de enthousiaste reacties. “We deden een oproep in december. We waren op zoek naar gespreksleiders die weten wat het is om ouder te worden, die nieuwsgierig zijn naar mensen, actief vragen kunnen stellen en echt luisteren naar de ander. Maar die het ook leuk vinden volgens een bestaande methodiek te werken. Het was een intensieve training waarin de gesprekstechniek ‘In je Uppie’ werd uitgelegd door twee trainers. In het tweede gedeelte van de training werd in twee groepen geoefend. Als deelnemer en als  gespreksleider. Zo ervaarden ze zelf hoe het voelt om aan een groepsgesprek deel te nemen. De deelnemers vonden het leerzaam. Ik hoorde terug dat ze er energie van kregen en enthousiast werden om ermee aan de slag te gaan. En dat ze zich voldaan voelden over wat ze hebben geleerd. Na afloop kregen zij een welverdiend certificaat.”

Een goed gesprek gaat vanzelf
Jan (75) is één van de gespreksleiders. Na zijn 70e besloot hij zich alleen nog maar bezig te houden met zaken die er voor hem echt toe doen. Activiteiten waarbij de menselijke maat uitgangspunt is. Toen hij hoorde van ‘In je Uppie’ was hij meteen enthousiast. “Het is zo leuk omdat het een vrolijke manier is om over belangrijke onderwerpen te praten. Gewoon, niet zwaar en toch met voldoende tijd en aandacht voor iemands verhaal. Volgens de methode begin je met een gedicht over het onderwerp. Ik kies dan een wat vrolijker gedicht. Dat past bij mij. Daarna maak je afspraken over hoe je met elkaar omgaat. En dan gaat het gesprek gewoon lopen. Ik kijk er naar uit om van start te gaan!”

Deelnemen groepsgesprek
Leman: “Nu de gespreksleiders er zijn, kunnen we deelnemers werven voor de gespreksgroepen. De ‘In je Uppie’ gesprekken kunnen toegepast worden bij bestaande groepen. Maar we vormen ook nieuwe groepen. Je kunt je als groep aanmelden of individueel. Dat kan door te mailen naar leman.citak@surplus.nl Houd de website www.surplus.nl en www.facebook.com/welzijnettenleur in de gaten voor de data!”

‘Eens een ander gesprek’
Ouder worden is een persoonlijk proces waarin ouderen zich heel alleen kunnen voelen. De gemeente Etten-Leur en Surplus zijn daarom gestart met ‘In je Uppie’. Met behulp van deze methodiek gaan ouderen samen in gesprek over onderwerpen, waarover ze normaal niet zo snel praten, maar die er wel toe doen als je ouder wordt. Levensthema’s zoals hoop, spijt, vriendschap en afscheid komen aan de orde. Persoonlijke ervaringen delen over thema’s die ertoe doen inspireert, bemoedigt en verbindt ouderen. Vanuit ervaringen elders in het land met ‘In je Uppie’ bleek dat ouderen deze methode zeer waarderen, omdat het hen ‘eens een ander gesprek’ oplevert.

Een tegen Eenzaamheid
De gespreksmethodiek ‘In je Uppie’ van UP! is een onderdeel van het programma Een tegen Eenzaamheid. De gemeente Etten-Leur heeft het ook in een plan van aanpak opgenomen.  UP! is een landelijke beweging die zowel live als onlineprogramma’s maakt rondom ouder worden, zingeving en empowerment om eenzaamheid bij ouderen (65+) te voorkomen of te doorbreken. UP! verzilvert hiermee de waarde van vergrijzing en biedt ouderen actief perspectief om van betekenis te kunnen zijn. Surplus past deze gespreksmethodiek toe in Etten-Leur, Breda, Halderberge en Moerdijk. Kijk voor meer informatie op www.upinnederland.nl

Het goede gesprek komt tot stand in samenwerking met Surplus, gemeente Etten-Leur, Oranje Fonds, RCOAK, fonds Sluyterman van Loo en het dr. C.J. Vaillantfonds.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen