Deskundigheidsbevordering in de aanpak van seksueel geweld

Geplaatst op 13 juli 2022


Seksueel geweld is een actueel thema. Bijna iedere dag staan er onthullingen in kranten en op nieuwssites. “Voor hulpverleners is het onderwerp echter niet nieuw,” zegt Angela Tode, maatschappelijk werker bij Surplus. Veel organisaties houden zich al veel langer bezig met de hulp aan slachtoffers en hun naasten. Zoals het samenwerkingsverband seksueel geweld en ervaringsdeskundigen in Cirkel is Rond.

Angela Tode: “Onze ervaring is dat het heel belangrijk is slachtoffers en hun naasten te helpen bij het verwerkingsproces. En dus hulpverleners blijvend te scholen in hoe ze dit het beste kunnen doen en hoe bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen kunnen helpen. Die deskundigheidsbevordering doen we onder andere door scholingen te organiseren.” Zo gaven maatschappelijk werkers Margot Dietvorst van Wijzijntraverse, Angela Tode van Surplus en Maaike van Oosterwijck, ervaringsdeskundige bij Cirkel is Rond onlangs een webinar over hulp aan naasten van seksueel geweld. Meer dan 100 professionals sloten aan.

Hoe kunnen naasten helpen?
Angela Tode: “Uit de praktijk weten we dat ook naasten van een slachtoffer ongelofelijk geraakt worden wanneer seksueel misbruik uitkomt. In de presentatie was aandacht voor diverse thema’s, zoals onder andere schuld en schaamtegevoelens, de ingewikkelde dynamiek en loyaliteit bij misbruik in gezinnen, maar ook boosheid naar de dader en zorgen voor jezelf. De afwisselende presentatie bestond uit het ervaringsverhaal van Maaike van Oosterwijck, aangevuld met filmpjes en tips voor professionals hoe met naasten in gesprek te gaan. Dan gaat het bijvoorbeeld over hoe naasten kunnen letten op stressklachten, het vermijden van onbedoeld kwetsende opmerkingen, voorbereiden van een eventueel strafproces, rechten van slachtoffers en aandacht voor het eigen proces.”

Cijfers liegen niet
Eén op de acht vrouwen en één op de 25 mannen is ooit verkracht. Per jaar zijn er 100.000 slachtoffers. De meeste daders komen uit familie- of vriendenkring. Margot Dietvorst: “In de praktijk zien wij de gevolgen hiervan en de impact die het heeft op naasten. De slachtoffers lopen een groot risico op een posttraumatisch stresssttoornis. Naast de hulp aan en begeleiding van slachtoffers zien we ook de omgeving worstelen met hoe om te gaan met slachtoffers en plegers na het bekend worden van seksueel misbruik. En hoe schuld en schaamte een rol spelen hierbij.”   

Over het samenwerkingsverband seksueel geweld
Het samenwerkingsverband seksueel geweld is een netwerk van organisaties uit de zorg-, straf- en gezondheidszorgketen. Het samenwerkingsverband zet zich in om seksueel geweld te voorkomen, duurzaam te stoppen en passende herstelgerichte hulp te bieden. Het samenwerkingsverband bestaat uit 21 organisaties.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen