De Week van Lezen en Schrijven

Geplaatst op 07 september 2021 in Welzijn


Van 6 tot en met 12 september is het de week van Lezen en Schrijven. In het hele land is er extra aandacht voor (het belang van) lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Gemeenten, bibliotheken en Digi-Taalhuizen organiseren activiteiten. Ook Surplus zet zich samen met anderen in om laaggeletterdheid tegen te gaan en bespreekbaar te maken.

Week van Lezen en Schrijven
Ruim 2,5 miljoen volwassen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en met de computer werken. Dit is lastig bij het invullen van formulieren, reizen met openbaar vervoer, begrijpen van informatie, het regelen van financiële zaken, solliciteren en voorlezen aan (klein)kinderen. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven is er aandacht voor het gebruik van begrijpelijke taal. Zodat meer mensen de kans krijgen beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone.

Laaggeletterdheid en Surplus
Olga Vrolijk is regionaal projectleider bij Surplus en nauw betrokken bij laaggeletterdheid: ”De samenleving wordt sterker als iedereen mee kan doen. Aandacht voor laaggeletterdheid is dus hard nodig. Surplus is partner van het ondersteuningsprogramma Taal van het Leven en biedt verschillende diensten aan. Denk aan Taalmaatjes, Maatschappelijke begeleiding statushouders, initiatieven in de Huizen van de Wijk en bijvoorbeeld de VoorleesExpress in Breda, Etten-Leur, Zundert en Halderberge. Surplus neemt deel aan de Taalnetwerken, werkt samen met de Digi-Taalhuizen en steunt de lokale Aanpak Laaggeletterdheid. In Breda neemt Surplus deel aan Huh? Wat bedoelt u, een actieprogramma voor organisaties en eenvoudige taal.

Voel je goed!
Voel je goed! is een project van Stichting Lezen en Schrijven voor volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht en moeite hebben met taal. Surplus coördineert het project Voel je goed! in West-Brabant, in samenwerking met WijZijn Traverse. Doel is deelnemers te bereiken in de gemeenten Altena, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. Zij krijgen les van getrainde vrijwilligers, in kleine groepjes 20 wekelijkse lessen in hun buurt. Eén les vindt plaats in een supermarkt. Deelnemers ontvangen een persoonlijk dieetadvies van een diëtist. Om dit mogelijk te maken zet Surplus lokale projectleiders in die deelnemers en vrijwilligers werven, contact leggen met samenwerkingspartners zoals diëtisten, huisartsen en Digi-Taalhuizen en Voel je goed! bekendmaken in ‘hun’ gemeente. Met de Taalhuizen wordt intensief samengewerkt. Zij ondersteunen ook door bijvoorbeeld een ruimte beschikbaar te stellen en deelnemers uit bestaande taaloefengroepen door te verwijzen. Donderdag 9 september reikt Surplus een speciale Voel je goed! krant uit.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen