Richtlijnen voor bezoekers woonzorgcentra

De woonzorgcentra zijn (op afspraak) geopend voor bezoek. Medewerkers van het woonzorgcentrum informeren u over de mogelijkheden.

Voorwaarden voor bezoek

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan uw bezoek:

– Desinfecteer uw handen wanneer u het woonzorgcentrum betreedt.
– Houd 1,5 meter afstand
– Draag een mondmasker (zie onderstaand kopje)
– Beantwoord de gezondheidsvragen:

 • Heeft u gezondheidsklachten die passen bij het coronavirus?
 • Heeft u het coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
 • Bent u in quarantaine omdat u een huisgenoot of nauw contact bent van iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld?
 • Bent u de afgelopen 7 dagen teruggekeerd van vakantie uit een oranje gebied?

Bezoek verzetten
Als u Ā ā€˜jaā€™ antwoordt op Ć©Ć©n van bovenstaande vragen, verzoeken wij u dringend om uw bezoek uit te stellen, tenzij u de afgelopen 48 uur een negatieve uitslag van een coronatest bij de GGD heeft gehad.

De voorwaarden en richtlijnen voor het bezoek staan ook duidelijk afgebeeld op het bord bij de ingang van onze woonzorgcentra. We verzoeken u om hiervoor extra aandacht te hebben en zich aan deze maatregelen te houden.

Mondmasker verplicht vanaf 1 december 2020

Vanaf dinsdag 1 december is het dragen van een mondmasker in publieke ruimtes verplicht. De mondmaskerplicht geldt in alle publieke binnenruimten, waaronder ook de locaties van Surplus vallen. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Voor Surplus zetten we alles even op een rijtje voor je:

 • Binnen de woonzorgcentra zijn alle ruimten, met uitzondering van de woongroepen/afdelingen waar bewoners wonen, publieke binnenruimten.
 • De bewoners hoeven binnen hun woonomgeving (de woongroepen of op de afdelingen), geen mondmasker te dragen.
 • In de publieke binnenruimte geldt in principe voor iedereen de verplichting om een mondmasker te dragen. De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor bewoners die vanwege een beperking of ziekte (geestelijk of lichamelijk) geen mondkapje kunnen dragen of opzetten.
 • Het mondmasker mag af wanneer iemand aan tafel of in een ruimte plaatsneemt op een stoel en 1,5 meter afstand gewaarborgd is. Wanneer vervolgens wordt opgestaan om naar het toilet, te gaan verplaatsen, of naar buiten te gaan, moet het mondmasker als het kan weer worden gedragen.Ā 
 • Bij binnenkomst ontvangt de bezoeker een (medisch) mondmasker van Surplus. Het heeft onze voorkeur dat de bezoeker dit mondmasker draagt. Indien de bezoeker deze niet wil dragen, maar de voorkeur geeft aan een eigen mondmasker dan accepteren we dit.
 • Op afdelingen waar de vaccinatiegraad hoger is dan 80% geldt dat bezoek onder bepaalde voorwaarden geen mondmasker meer hoeft te dragen en geen 1,5 meter afstand meer hoeft te houden. Eerste contactpersonen zijn hierover geĆÆnformeerd per brief.
 • Op de hierboven genoemde afdelingen hoeven vanaf 10 juni medewerkers alleen nog een mondmasker te dragen als er langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter afstand contact is met een bewoner. Vanuit persoonlijke of professionele afweging kunnen medewerkers er voor kiezen om wel een mondmasker te dragen. Deze persoonlijke afweging geldt natuurlijk ook voor bezoekers en vrijwillig medewerkers.

Bezoekregeling

De woonzorgcentra zijn en blijven open voor bezoek. Zowel kinderen als volwassenen zijn welkom. Om drukte te voorkomen blijven we het bezoek wel zoveel mogelijk spreiden. Elke locatie heeft zijn eigen werkwijze met het regelen van deze afspraken. U bent daarover op de hoogte gesteld door uw locatie.

Per maandag 14 juni 2021 zijn er versoepelingen tijdens het bezoek bij bewoners in woonzorgcentra mogelijk. Vanaf 14 juni zijn er op een afdeling waar 80% of meer van de bewoners volledig is gevaccineerd 4 bezoekers per dag welkom, met een maximum van 2 bezoekers tegelijkertijd. We zien dat meer dan 80% van de cliƫnten die wonen op de afdelingen en locaties van Surplus volledig gevaccineerd zijn, waardoor deze versoepeling hier kan plaatsvinden. Het maken van een afspraak voor bezoek blijft verplicht.

Deze versoepelingen gelden voor alle locaties van Surplus met uitzondering van locaties met een kortdurend verblijf. Voor de afdelingen waar cliĆ«nten tijdelijk verblijven en kortdurende zorg ontvangen, zien we dat het aantal bewoners dat volledig is gevaccineerd nog lager is dan 80%. Bewoners en bezoekers worden hier door de betreffende afdeling over geĆÆnformeerd.

Versoepeling bezoekmoment

Wanneer de bewoner en de bezoeker twee keer zijn gevaccineerd of wanneer de bewoner is gevaccineerd en er bij de bezoeker de afgelopen 48 uur een negatieve sneltest is afgenomen, mag het bezoek het mondmasker af doen en mag de 1,5 meter afstand onderling komen te vervallen. Wanneer er een zorgmedewerker op de kamer komt tijdens het bezoekmoment, dient de bezoeker wel het mondmasker op te zetten en 1,5 meter afstand te houden van de medewerker. De uitgebreide besluitvorming hierover heeft de eerste contactpersoon ontvangen via een brief.

Aangepaste regeling bij coronabesmetting
Ook bij locaties waar een bewoner positief is getest op het coronavirus, blijft bezoek mogelijk. De locatie informeert de eerste contactpersoon hier verder over in geval van een uitbraak.

Bewoner in laatste levensfase
Voor bewoners in de laatste levensfase blijven ruimere bezoekregels gelden. Bezoekers van terminale bewoners mogen met maximaal 2 personen tegelijk komen, met een maximum van 8 personen per 24 uur. Een bezoek aan een bewoner in de laatste levensfase gaat altijd in overleg met de zorgmedewerkers.

Overige richtlijnen

Daarnaast willen we benadrukken dat onderstaande richtlijnen blijven gelden in alle situaties:

 • Was regelmatig uw handen met water en zeep. Droog uw handen af met papieren doekjes.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes. Na gebruik direct weggooien. En was uw handen weer.
 • Raak zo min mogelijk uw neus, mond en/of ogen aan.
 • Schud geen handen.
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.

Bijeenkomsten

In situaties waarin fysieke overleggen en/of bijeenkomsten de voorkeur hebben, is dit mogelijk binnen de volgende richtlijnen:

 • 1,5 meter afstand houden
 • De groepen zijn niet groter dan 50 personen, mits de ruimte dit toelaat
 • Deelnemers met geringe klachten blijven thuis
 • Houd rekening met de beperkte capaciteit van overlegruimtes. In overlegruimtes worden niet meer stoelen geplaatst dan op basis van de richtlijn past.
 • Houd rekening met de toegang tot de ruimte, looproutes en gebruik van voorzieningen als pantry en toilet.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over de maatregelen die genomen worden of over de communicatie hierover? Laat het ons weten! Dit kan via communicatie@surplus.nl

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

  * Verplicht in te vullen