Coronavaccinatie

Corona is een besmettelijke ziekte die zeer ernstig kan verlopen. Daarom worden alle inwoners van 13 jaar en ouder in Nederland die dat willen gevaccineerd.

Waarom vaccineren?

Van het coronavirus kunnen mensen ziek worden. Sommige mensen worden ernstig ziek of overlijden zelfs aan corona. Dat geldt vooral voor mensen ouder dan 60 jaar en mensen die al een ziekte hebben. De vaccinatie beschermt tegen het coronavirus.

Hoe werkt de vaccinatie?

De vaccinatie zorgt ervoor dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen het coronavirus. Het lichaam is zo beter beschermd tegen het coronavirus. Als iemand na de vaccinatie toch corona krijgt, zorgt de vaccinatie ervoor dat hij of zij minder ernstig ziek wordt. Ook als iemand corona heeft gehad, is vaccineren zinvol.

Is het coronavaccin veilig?

De vaccinatie tegen corona is uitgebreid getest, zoals dat gebeurt bij alle medicijnen en vaccinaties. Alle stappen van de procedure zijn gevolgd. De veiligheid van het vaccin wordt ook de komende jaren nog zorgvuldig en kritisch gecontroleerd. De gevaccineerde persoon kan wel bijwerkingen krijgen, zoals hoofpijn, spierpijn, moeheid of een pijnlijke arm. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over. 

Toestemming

Het is aan de bewoner (of de vertegenwoordiger van de bewoner) om te besluiten of hij/zij gevaccineerd wil worden. Hiervoor wordt de bewoner of de vertegenwoordiger om toestemming gevraagd. Om het besluit (wel of niet vaccineren) goed vast te leggen worden bewoners of hun vertegenwoordigers benaderd door een medewerker van Surplus. Tijdens dit gesprek (persoonlijk of telefonisch) wordt om mondelinge toestemming gevraagd. De mondelinge toestemming van de bewoner (of van de vertegenwoordiger) wordt vastgelegd in het persoonlijk zorgdossier. Ook bij het besluit om geen vaccin te willen krijgen, zullen we dit vastleggen. Daarnaast vragen wij om toestemming of de arts de gegevens van de bewoner mag doorgeven aan het RIVM. In het document ‘informatie over de registratie’ leest u hier meer over.

Wanneer en waar krijgen bewoners de vaccinatie?

Indien de bewoner (of zijn/haar vertegenwoordiger) besluit tot vaccineren, krijgt hij/zij twee keer een vaccinatie, met een tussenpoos van drie/vier weken. De vaccinaties worden gegeven nadat de bewoner bij ons is opgenomen (mits zij dit willen). Dat gebeurt op de plek waar zij wonen. Zij hoeven dus niet te reizen. De vaccinatie is gratis en vrijwillig. De bewoner (of zijn/haar vertegenwoordiger) beslist of hij/zij de vaccinatie neemt.

Pfizer/BioNTech of Moderna

Bewoners worden gevaccineerd met het vaccin Pfizer/BioNTech of het vaccin Moderna. Wij hebben geen invloed op welk vaccin we aangeleverd krijgen en vaccineren met het aangeleverde vaccin. Lees hier de uitleg van het RIVM over de vaccinatie tegen corona: RIVM uitleg coronavaccinatie.

Wilt u meer weten?

Algemene informatie kunt u vinden op coronavaccinatie.nl. U kunt ook bellen naar 0800-1351. Heeft u nog meer vragen? Dan kunt u deze bespreken tijdens het gesprek met de medewerker van Surplus of met de behandelend arts.

Bel me terug

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

    * Verplicht in te vullen